Προς τη γειτονιά της Λιμνοπούλας, τον κόσμο που αθλείται σε αυτήν και όλον τον ερασιτεχνικό αθλητισμό της πόλης.

Την Κυριακή 18/3/2018 στον αγώνα Απείθαρχος – Πανζαγορισιακός της 24ης αγωνιστικής λίγο μετά το δεύτερο γκολ της ομάδας μας ένα καπνογόνο κατέληξε στο πλαστικό γήπεδο της Λιμνοπούλας. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει θέμα συζήτησης στην γενική συνέλευση της ομάδας μας, την Τρίτη 20/3/2018, στην οποία συμμετέχουν όλα τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν, δηλαδή από τους οπαδούς έως και τους παίκτες. Αποφασίσαμε λοιπόν να συντάξουμε αυτό το κείμενο με σκοπό να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας δημόσια επί του περιστατικού αλλά και να εξηγήσουμε κάποια πράγματα όσον αφορά την παρουσία μας ως κερκίδα, ποδοσφαιριστές και βολλεϋμπολίστριες, τις Κυριακές και τα Σάββατα, στα γήπεδα.

Όσον αφορά το καπνογόνο, αυτό κατέληξε στον αγωνιστικό χώρο από άτομα που βρίσκονταν στην απέναντι πλευρά του γηπέδου σε σχέση με την οργανωμένη κερκίδα της ομάδας, ενώ παίκτης από τον πάγκο μας κινητοποιήθηκε απευθείας στο σημείο για να το απομακρύνει ώστε να μην προκληθούν τυχών ζημιές. Θεωρήσαμε ως δεδομένο ότι η πράξη αυτή δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα στιγμιαίο λάθος πάνω στον ενθουσιασμό του πανηγυρισμού για την επίτευξη του γκολ. Αυτό τουλάχιστον πιστεύαμε εκείνη τη χρονική περίοδο*.

Για αυτόν τον λόγο, εάν θεωρούσαμε ότι για το κάψιμο του τάπητα που προκλήθηκε από το προαναφερθέν καπνογόνο φέραμε εμείς την ευθύνη, θα ήμασταν παραπάνω από πρόθυμοι να διορθώσουμε την ζημιά. Είμαστε ενήμεροι για τον ντόρο που δημιουργήθηκε στην πόλη, μιας και αρκετοί άνθρωποι με τους οποίους έχουμε δημιουργήσει σχέσεις τα τελευταία χρόνια ως ομάδα ανέφεραν ότι «ο Απείθαρχος έκαψε το γήπεδο». Όλο αυτό το διάστημα, έως και τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, η παρέα από την οποία έφυγε το καπνογόνο, είχε στη διάθεση της το χρόνο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες της, έπειτα από επικοινωνία που είχε η ομάδα μαζί της – πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Ο Απείθαρχος καλεί τον κόσμο στο γήπεδο με αφίσες, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να παρευρεθεί στους αγώνες. Όμως, ως συνέλευση-σωματείο φέρουμε ευθύνη μόνο για τις πράξεις των ατόμων που βρίσκονται στη κερκίδα πίσω από τα πανιά μας, για τους 11 ή τις 6 που αγωνίζονται μέσα και για τους/τις 7 ή και λιγότερους/ες που βρίσκονται στον πάγκο.     

Η κερκίδα του Απείθαρχου τις Κυριακές και τα Σάββατα δεν αποτελεί απλά μία ομάδα φιλάθλων που διασκεδάζουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ή αγώνα βόλλευ, αλλά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικότητάς μας και εκείνη την ώρα πραγματοποιεί ένα είδος παρέμβασης-συλλογικής έκφρασης απευθυνόμενη στην γειτονιά ή στο χωριό που παίζει η ομάδα. Τα συνθήματα που φωνάζουμε εκφράζουν την πολιτική μας θέση απέναντι στη σύγχρονη κοινωνία εν γένει, αλλά και την άποψη ή κριτική μας σε πάσης φύσεως επί μέρους ζητήματα. Αυτά μπορεί να ανήκουν τόσο στη σφαίρα του τοπικού αθλητισμού ή της τοπικής κοινωνίας (εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο), όσο και σε ευρύτερα πεδία, όπως είναι ο σύγχρονος εμπορευματοποιημένος αθλητισμός ή το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Οι θέσεις μας πάνω σε αυτά τα θέματα αποτελούν προϊόν διάλογου και πολιτικής ζύμωσης που πραγματοποιείται στις συνελεύσεις μας.

Κλείνοντας, θέλουμε να κάνουμε σαφές,ότι για μας τα καπνογόνα είναι ξεκάθαρα μέρος της οπαδικής κουλτούρας. Είναι στην ουσία άλλος ένας τρόπος να ζωντανέψει η κερκίδα, να γίνει πιο γιορτινή και φωτεινή και τίποτε άλλο. Αγαπάμε την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στους αγώνες και άλλωστε μέσω αυτής δίνεται μία ώθηση παραπάνω στους ποδοσφαιριστές ή τις βολλεϋμπολίστριες να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και συνεπώς να παρέχουν ένα καλύτερο θέαμα (σε περίπτωση που κάποιος εμίρης ή σκάουτερ παρακολουθεί το παιχνίδι).

Αυτά για την ώρα, ραντεβού στα γήπεδα και στις αλάνες.

Υ.γ./* Πιθανώς, όσοι δεν ασχολούνται με το εγχείρημα, να μη γνωρίζουν ότι σχεδόν όλα τα άτομα στα οποία αναφερόμαστε, έχουν αποστασιοποιηθεί από την ομάδα με δική τους απόφαση. Ωστόσο, ένα εξ αυτών έχει απομακρυνθεί από την ομάδα με απόφαση της συνέλευσης μετά από το περιστατικό του Σεπτεμβρίου, πάλι στο γήπεδο της Λιμνοπούλας, για το οποίο είχαμε τοποθετηθεί και πάλι δημοσίως. Αξίζει να σημειωθεί πως στο επόμενο εντός έδρας ματς με τον Πανζαγορισιακό, μόλις 2 βδομάδες μετά, από την ίδια παρέα πετάχτηκε μια ναυτική φωτοβολίδα με αποτέλεσμα την ίδια στιγμή μέλος της συνέλευσης να τους απευθύνει το λόγο με έντονο ύφος. Μερικοί από αυτούς, χωρίς αναστολές, απάντησαν υβριστικά τόσο κατά αυτού, όσο και κατά της ομάδας. Φτάνοντας στην τελευταία αγωνστική, η ίδια παρέα ανεβάζει πανό υπέρ του Απείθαρχου σαν ένας «άλλος», ανεξάρτητος οπαδικός σύνδεσμος της ομάδας. Τέτοια άτομα, τα οποία βγάζουν πανό για να ετεροκαθοριστούν από τους υπόλοιπους οπαδούς μας, δεν έχουν θέση δίπλα μας. Και για να μην το κουράζουμε άλλο, δηλώνουμε δημόσια –για πρώτη και τελευταία φορά–ότι ως Απείθαρχος δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά τα άτομα, ούτε φέρουμε ευθύνη για τις πράξεις τους.

Η συνέλευση του Α.Σ. Απείθαρχου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s