ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΛΕΪ

-Πιστεύατε ότι δώδεκα παίκτριες και καλή διάθεση αρκούν για να ξεκινήσει μία καινούρια ομάδα το πρωτάθλημα;;

-Φανταζόσαστε ότι σε μια υποψήφια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα υπάρχει μόνο ένα κλείστο γήπεδο με τις κατάλληλες προδιαγραφές για όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης;;

-Μπορείτε να σκεφτείτε να παίρνετε την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης τηλέφωνο, περισσότερο από τους φίλους σας, και να μην απαντάει ποτέ;;

Μην αγχώνεστε και μην πτοείστε!

Οπλιστείτε με υπομονή, φορτώστε χρόνο ομιλίας στα κινητά, ετοιμαστείτε να ανταλλάξετε ώρες προπονήσεων με ποτάκι σε γνωστό ξενυχτάδικο της πόλης κι όλα θα πάνε κατ’ευχήν (των υπολοίπων..).

Το παρόν κείμενο αποτελεί μία απλή καταγραφή ορισμένων περιστατικών  που συνέβησαν στο αυτοοργανωμένο μας σωματείο, στο τμήμα πετοσφαίρισης.

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 1(βαθμός δυσκολίας 4/5)

Συνεννόηση με Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε.-Ε.Ο.ΠΕ.

Αρχικά, όπως προαναφέραμε, μην περιμένετε να βγάλετε άκρη διαμέσω τηλεφώνου, με κανέναν από τους δύο φορείς. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Από την μία η Ε.Ο.ΠΕ. δεν θα μπεί στον κόπο να απαντήσει το τηλέφωνο, και από την άλλη η Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε.- ο φορέας φάντασμα- όπου το τοπίο είναι πιο θολό κι από ξημερώματα Ιανουαρίου στα Ιωάννινα- για το ποιός αναλαμβάνει τι και σε ποιόν πρέπει να απευθυνθεί κανείς για οτιδήποτε προκύπτει.

Για παράδειγμα, το τελευταίο πρόβλημα που προέκυψε στην ομάδα μας, ήταν οι δύο ανα- βληθέντες αγώνες μας για το Εθνικό πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε πως πρέπει να διεκπεραιώσουμε δύο αγώνες σε τρείς διαθέσιμες ημέρες χωρίς να έχει ορίσει έδρα και ώρα η Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. Κι ενώ όλα τα λογικά μυαλά θα φανταζό- ντουσαν πως παίζουμε στην έδρα μας, αντ’αυτού (*) η Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε. όρισε ένα μικρό κλειστό γυμναστήριο σχολείου (!) απαράδεκτων τουλάχιστον προδιαγραφών για να διεξαχθεί επίσημος αγώνας. Κι όλα αυτά γιατί, απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών της Ε.Σ.ΠΕ.Δ.Ε., ήταν η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Αν αυτό δεν είναι αντιαθλητικό και δεν υποβαθμίζει το πρωτάθλημα τότε τι είναι;!

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 2(βαθμός δυσκολίας 5/5)

Κάλυψη βασικών αναγκών [Ώρες προπονήσεων]

Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό και σίγουρο πρόβλημα, την έλλειψη των κλειστών δημοτικών γηπέδων. Έτσι, “φιλοξενούμαστε” με το απαραίτητο ενοίκιο σε γυμναστήρια σχολείων για τις προπονήσεις μας, τα οποία προφανώς είναι ακατάλληλα.

Στο συγκεκριμένο επίπεδο, ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται καθώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε την Λερναία Ύδρα. Το παιχνίδι αυτό χωρίζεται σε δύο πίστες. Αυτό που διεξάγεται στο ΕΑΝΚΙ, και αυτό  στα σχολεία της πόλης. Μπορεί το γήπεδο να είναι διαφορετικό αλλά οι άνθρωποι που θα έρθετε σε επαφή είναι οι ίδιοι!Είναι οι άνθρωποι που έχουν αυτοχρηστεί (λόγω παλαιότητας ;!) διαχειριστές ως προς το που θα κάνει προπόνηση ο κάθε σύλλογος, πότε και τι ώρα. Είναι οι ίδιοι που έχουν βγάλει αλγόριθμο (!!!) για το πόσες ώρες έχει ανάγκη κάθε ομάδα. Είναι οι ίδιοι που θα σε κρίνουν αν έχεις δημιουργήσει ωραίο κλίμα στην ομάδα και θα το μετονομάσουν σε “ασοβαρότητα”. Είναι οι ίδιοι που λειτουργούν ως ιεροεξεταστές για το εάν είσαι αθλητικό σωματείο ή φοιτητική ομάδα που κάνει το χαβαλέ της. Είναι οι ίδιοι που σου λένε : “Γιατί δημιούργησες άλλη ομάδα, αφού υπάρχουν ήδη ομάδες στην πόλη;”… Είναι οι ίδιοι που όποιος είχε θέμα με τις ώρες προπονήσεων, έδειχναν κατευθείαν τις 5.30 ώρες του Απείθαρχου. Είναι οι ίδιοι που ενώ λένε ότι ασχολούνται για την αναβάθμιση του αθλήματος αφιλοκερδώς, είναι ικανοί να πατήσουν επί άλλων αγωνιστικών τμημάτων για να σώσουν τις συνδρομές των ακαδημιών τους. Είναι οι ίδιοι που έρχονται σε ώρες προπόνησης και με νταϊλίκια εκτοξεύουν απειλές σε αθλητές. Είναι οι ίδιοι που κρατούν κρυφή σφυρίχτρα, κατά την διάρκεια του αγώνα, και παρεμβαίνουν στην απόφαση των διαιτητών. Μήπως, εν τέλει, είναι οι ίδιοι που υποβαθμίζουν το πρωτάθλημα και συντηρούν την σαπίλα του;;

 

ΕΠΙΠΕΔΟ 3(βαθμός δυσκολίας 3/5)

Διαιτητές και κανονισμοί

Στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να ρίξετε διάβασμα καθώς χρειάζεται ξεψύρισμα των κανονισμών της Ε.Ο.ΠΕ. , μιας και μπορεί να σας έρθει εμπόδιο από εκεί που δεν το περιμένετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθούν από την διαιτησία 12 μπάλες “πολυτελείας”, ενώ στην πραγματικότητα θα πρέπει να έχετε 2.  Επίσης, ξεκινώντας επίσημο αγώνα μπορεί να χρειαστεί να κάνετε 15′ προθέρμανση γιατί βιάζεται να φύγει ο διαιτητής, ενώ οι κανονισμοί ορίζουν 45′. Κατά τη διάρκεια του αγώνα τα αντανακλαστικά σας θα πρέπει να είναι πάλι σε εγρήγορση καθώς η παρέμβαση και η γνώμη προπονητή της άλλης ομάδας, μπορεί να αντιστρέψει το σφύριγμα του διαιτητή ακόμα και στον πιο κρίσιμο πόντο.

Ας τονίσουμε για όποιους δεν το ξέρουν, πως βάση κανονισμών η απόφαση του διαιτητή με το συνακόλουθο σφύριγμά του είναι μη αναστρέψιμη. Τέλος, να ελπίζετε να μην τραυματιστεί κάποια παίκτρια και πέσει κάτω γιατί επανάληψη του πόντου δεν θα δοθεί. Τα παράπονα και οι παρατηρήσεις των διαιτητών για το υπέροχο κλίμα της κερκίδας μας, μας προκαλούν σύγχυση για το εάν παίζουμε βόλλεϊ ή σκάκι. Προφανώς και οι αθλήτριες δεν θα κάνουν τον μπάτσο για να καταστείλλουν την κερκίδα. Το μόνο που θα ήθελαν κερκίδα και παίκτριες να καταστείλλουν, είναι οι ρουφιάνοι/ασφαλίτες, οι σεξιστές, οι φασίστες και οποιεσδήποτε ρατσιστικές συμπεριφορές.

 

Extra tips(***)

Εμείς θα φωνάζουμε και θα γιορτάζουμε σε κάθε κερκίδα, σε κάθε παρκέ, για να κάνουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε, να παίζουμε!

Και αν εσείς, κύριε Διαιτητά, δεν ακούτε την σφυρίχτρα σας…μην αγχώνεστε.Θα σας πάρουμε βουβουζέλα! (*)

 

 

                                 Γενική συνέλευση Α.Σ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥ

 

­

2 σκέψεις σχετικά με το “ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΛΕΪ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s