ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

«Μεταναστεύοντας σε έναν κόσμο γεμάτο σύνορα, να θυμάσαι πως η εκμετάλλευση απλά αλλάζει πρόσωπα»

Η μετανάστευση δεν είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται από μόνο του όπως μας το παρουσιάζουν, ούτε εμφανίστηκε ξαφνικά. Χρόνια τώρα πόλεμοι, όχι μόνο ένοπλοι αλλά και οικονομικοί, που εξυπηρετούν καπιταλιστικούς και ιμπεριαλιστικούς σκοπούς οδηγούν τους ανθρώπους στην εγκατάλειψη των σπιτιών τους.
Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, η επιδείνωση της εμπόλεμης κατάστασης στις χώρες της Μέσης Ανατολής έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση αυτών των μετακινήσεων. Καθημερινά, πλήθος ανθρώπων προσπαθεί να περάσει τα υδάτινα σύνορα της Ευρώπης με τη βοήθεια διακινητών και δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν πάνω σε λαμαρίνες που μετά βίας επιπλέουν. Πλέον, εκτός από το ελληνικό λιμενικό έρχονται αντιμέτωποι και με το ΝΑΤΟ και με τους μισθοφόρους της frontex, που δολοφονούν άντρες, γυναίκες και παιδιά βυθίζοντας τις βάρκες που τους μεταφέρουν στα πλαίσια της «επαναπροώθησης». Όσοι απ’ αυτούς καταφέρουν να φτάσουν σε κάποιο λιμάνι στοιβάζονται σε κέντρα καταγραφής όπου και αποφασίζεται, με βάση τα χαρτιά, ποιες ζωές αξίζουν. Τώρα, κλειστά σύνορα και φράχτες συμπληρώνουν την Οδύσσειά τους, εγκλωβίζοντας τους στα ελληνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να βρεθούν δίπλα σε μία κοινωνία η οποία καίει τους χώρους φιλοξενίας και εκμεταλλεύεται ακόμα και τις πλέον βασικές τους ανάγκες. Ελάχιστοι απ’ αυτούς θα περάσουν τελικά τα σύνορα, λόγω του πλαφόν που έχει επιβληθεί. Τα λεγόμενα hot spots, λοιπόν, αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα για την Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκεί θα συγκεντρωθούν όσοι αναμένουν να περάσουν τα σύνορα και θα διαχωριστούν με βάση τα προσόντα τους και τις ανάγκες της κάθε ευρωπαϊκής χώρας σε φθηνό εργατικό δυναμικό. Έτσι, και στην Ήπειρο αποφασίστηκε να δημιουργηθούν τέτοιου είδους χώροι.
Όμως, αυτή δεν είναι η λύση. Ως Απείθαρχος στεκόμαστε απέναντι τόσο στις πολιτικές που οδηγούν στη μετανάστευση, όσο και στον τρόπο που αυτή εξελίσσεται. Ταυτόχρονα, είμαστε αντίθετοι με τον τρόπο που αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται από τα Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα με τον εσκεμμένο διαχωρισμό μεταξύ ‘καλού’ πρόσφυγα και ‘κακού’ μετανάστη. Δε θεωρούμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διαχωρίζονται βάσει ενός χαρτιού σε νόμιμους και παράνομους, αφού ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους είναι ο πόλεμος, είτε αυτός αποκαλείται οικονομικός, είτε ένοπλος. Εμείς στεκόμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με όποιον τρόπο μπορούμε. Επιλέγουμε την έννοια της αλληλεγγύης έναντι της φιλανθρωπίας, καθώς η βοήθεια δίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, επί ίσοις όροις, και δεν πρέπει να εξαρτάται από τη θέληση των οικονομικά ισχυρών.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας μαζεύοντας είδη πρώτης ανάγκης σε κάθε αγώνα. Καλούμε όποιον επιθυμεί, ατομικά ή συλλογικά, να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, έτσι ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε αυτούς που έχουν ανάγκη.

η συνέλευση του
Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

e-mail: apeitharxos1312@gmail.com
Κάθε Τρίτη από τις 19.00 ανοιχτή γενική συνέλευση
στον Α.ΚΟΙ.Χ.Ι, Πλ. Νεομάρτυρος Ιωάννη 5

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s