Για την εκδήλωση κοπής πίτας της Ε.Π.Σ.ΗΠ

Την Κυριακή 21/2, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο των Ιωαννίνων έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα. Κατά την εκδήλωση, η οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες, βραβεύτηκαν παράγοντες, δημοσιογράφοι αλλά και όσες ποδοσφαιρικές ομάδες κέρδισαν την άνοδο τους πέρυσι.

Έτσι, ο Απείθαρχος δεν ήταν απλά προσκεκλημένος, αλλά και τιμώμενο σωματείο. Για εμάς, η παρουσία μας σε αυτήν την εκδήλωση, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου και να διαδώσουμε τις αντιλήψεις μας και τους προβληματισμούς μας σχετικά με το άθλημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το παρών έδινε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Κατά τη διάρκεια της βράβευσης, αντί να δεχθούμε το βραβείο και να βγάζουμε αναμνηστικές φωτογραφίες, επιλέξαμε να τοποθετηθούμε διαβάζοντας και μοιράζοντας στους παρευρίσκοντες το παρακάτω κείμενο:

ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Α.Σ. ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ συμμετέχει στο τοπικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των Ιωαννίνων. Για όσους ακόμα δε γνωρίζουν, ο ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ  είναι μια αυτό-οργανωμένη ομάδα η οποία λειτουργεί με οριζόντιες δομές και λαμβάνει τις αποφάσεις σε ανοιχτή γενική συνέλευση, στην οποία συμμετέχουν ισότιμα παίχτες, οπαδοί και ‘διοικητικό συμβούλιο’.

Αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.ΗΠ στοχεύοντας στη διάδοση των πολιτικών μας προταγμάτων εντός κι εκτός γηπέδων, καθώς και στην εισαγωγή ενός διαφορετικού τρόπου λειτουργίας μέσα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

 Όσον αφορά τη σημερινή εκδήλωση, θα θέλαμε αρχικά να αναφερθούμε στο ζήτημα των προσφύγων, στους οποίους είναι αφιερωμένη η αποψινή βραδιά. Δεν αποδεχόμαστε καμία πράξη φιλανθρωπίας που μόνο τα γένια της θέλει να ευλογήσει, στοχεύοντας στην προβολή των διοργανωτών της ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένους. Εμείς, αυτόν τον επιφανειακό χαρακτήρα εντοπίζουμε στην αποψινή εκδήλωση, από τη στιγμή που οι ίδιοι διοργανωτές προγραμματίζουν φιλικό απέναντι στην εθνική ομάδα των ενόπλων δυνάμεων, ενός κρατικού μηχανισμού ο οποίος διεθνώς φέρει μεγάλη ευθύνη στο ζήτημα των προσφύγων. Ακόμα, σαν ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ, επιλέγουμε την έννοια της αλληλεγγύης έναντι της φιλανθρωπίας, καθώς η βοήθεια δίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, επί ίσοις όροις, και δεν πρέπει να εξαρτάται από την θέληση των οικονομικά ισχυρών.

Σχετικά με τη γιορτή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και τα αποψινά βραβεία, για εμάς η λογική των βραβεύσεων μας βρίσκει αντίθετους. Σεβόμαστε την προσπάθεια όλων των ομάδων, ιδιαίτερα εκείνων που συμμετέχουν αγνά, από αγάπη για το άθλημα, γεγονός που για εμάς είναι σημαντικότερο από βαθμολογικούς πίνακες και ανόδους. Είμαστε αντίθετοι, ειδικότερα από τη στιγμή που σήμερα βραβεύονται ομάδες οι οποίες κατέκτησαν τους στόχους τους με αθέμιτα μέσα. Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται πολλά αποτελέσματα, ειδικά τις τελευταίες αγωνιστικές των πρωταθλημάτων. Είναι κοινό μυστικό οι συζητήσεις-συμφωνίες ανάμεσα σε παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές κάποιων γνωστών άγνωστων τοπικών ομάδων. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη παθογένεια που παρατηρούμε στο τοπικό ερασιτεχνικό. Στην ίδια νοοτροπία, στον βωμό του αποτελέσματος, πολλές ομάδες χρησιμοποιούν ‘επαγγελ-ματίες’ συγγενείς και φίλους για να φορέσουν σε συγκεκριμένους αγώνες την φανέλα τους.

Εκτός από τους προαναφερθέντες, η σημερινή εκδήλωση μας δίνει τη δυνατότητα να επισημάνουμε και κάποιους ακόμα προβληματισμούς μας σχετικά με το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας, μάς έχει δείξει πως ένα μείζον πρόβλημα του πρωταθλήματος είναι οι εγκαταστάσεις και τα γήπεδα που αγωνιζόμαστε. Είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται μεγάλα ποσά για εκδηλώσεις και κοπές πίτας, ενώ την ίδια στιγμή οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε γήπεδα επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα. Τόσα χρόνια, από τα χέρια της ΕΠΟ και της ΕΠΣΗΠ έχουν περάσει υπέρογκα ποσά, δίχως να αξιοποιηθούν για εγκαταστάσεις και υποδομές. Ένα άλλο ζήτημα για εμάς είναι το χρηματικό αντίτιμο για οποιαδήποτε κινητικότητα δελτίων για ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και σωματεία, το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τις περισσότερες ομάδες. Επίσης θέλουμε να θίξουμε τη δυνατότητα συμμετοχής στους αγώνες, ανεξάρτητα το φύλο ή την υπηκοότητα.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, και σύμφωνα με τη λογική της αντί-ιεραρχίας που πρεσβεύουμε, θέλουμε μια πιο ουσιαστική συμμετοχή των σωματείων στις διαδικασίες της Ε.Π.Σ.ΗΠ, για παράδειγμα στην τελευταία απολογιστική συνέλευση που καλεί. Παράλληλα, σαν ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΣ, θα χαρούμε να συζητήσουμε έξω από τις δομές της διοργανώτριας με όποιον επιθυμεί να παίξει την μπάλα διαφορετικά.

                                                                                                                               Η Συνέλευση του

Α.Σ ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s